Lesmethode Eric van den Hoogenband - Online Muziek Academie

De lesmethode

Om gelijk met de deur in huis te vallen, het woord methode wordt binnen de wereld van pianolessen vooral gebruikt om boekenseries aan te duiden. Zo heb je Faber, Hal Leonard, Alfred’s, Folk Dean en ga zo maar door . . .

Het zijn allemaal series boeken, die zichzelf een ‘lesmethode’ noemen.

Er is weinig verschil, behalve in de vormgeving.

Datzelfde geldt eigenlijk ook voor andere lesvormen, zoals de piano apps of online pianolessen van (al dan niet bekende) andere nederlandse pianisten.

Deze methodes hebben allemaal hetzelfde stappenplan. Aan de hand van de indeling van het klavier van de piano leer je notenschrift. Vanuit het noten lezen leer je liedjes. Die liedjes zijn overbekende liedjes zoals O when the saints, Sur le pont, Altijd is Kortjakje ziek enzovoorts, of het zijn zelf geschreven eenvoudige liedjes. Niet echt de liedjes die je ertoe hebben aangezet om te starten met pianospelen, toch?

Ik vind dat dan ook klinkklare onzin. Ik noem dat de ‘klassieke methode’. Het is zoals ons schoolsysteem is opgezet, namelijk achterstevoren. Alsof kinderen leren voetballen door eerst in de schoolbanken alle spelsystemen door te nemen aan de hand van diagrammen op het digibord.

Muziek maken leer je door te doen! En dat heet ‘natuurlijk leren’.
De wereldberoemde bassist Victor Wooten heeft een interressant boek daarover geschreven: Bass Workshop – The Language of Music and How to Speak.

Hij zegt dat je muziek moet zien als een taal. En alle kinderen kunnen spreken VOORDAT ze naar school gaan en grammatica of spelling leren.

Music is a powerful communication tool–it causes us to laugh, cry, think and question. Bassist and five-time Grammy winner, Victor Wooten, asks us to approach music the same way we learn verbal language–by embracing mistakes and playing as often as possible.

Zowel in mijn lespraktijk als op mijn online lesplatform ga ik uit van ‘natuurlijk leren’. Geen verplichte kost, alles heeft tot doel om jou spelplezier te geven. Heb je plezier, dan speel je, en als je speelt word je vanzelf beter. Bij alle andere methodes zal 99% van de mensen het plezier verliezen.

Sinds 2022

Lessen

Nummers

Video’s