FAQ

Wat is de opzegtermijn?

Bij het basis abonnement betaal je slechts eenmalig. Verder zijn er geen bijkomende kosten.

Bij het SONGS en EXTRA abonnement betaal je een bedrag per maand. Dit abonnement is MAANDELIJKS OPZEGBAAR. Als je de factuur niet betaalt wordt aan het einde van de laatst betaalde factuurmaand het account gedeactiveerd. Je zit dus nergens aan vast. Na betaling kun je weer verder op je account. Je kunt dus ook altijd even een pauze nemen.

De vermelde prijzen zijn de totaal prijzen voor dat complete abonnement. Dus voor 14,95 per maand heb je alles!

Wat zijn de kosten?

Er zijn 3 abonnementen mogelijk: BASIS, SONGS en EXTRA.

Wat heb je nodig om te starten?

De lessen staan online, dus als je op de website terecht bent gekomen kun je ook na inschrijving gewoon bij de lessen. Dat werkt op elke device en browser.

Om piano te spelen kun je op een piano of keyboard spelen, dat maakt voor de lessen niet uit. Dat hangt verder alleen af van jouw budget, ruimte en ambities. Kijk voor info over de verschillende soorten piano’s en tips bij de aanschaf maar eens op de Blog pagina.

Hoeveel uur moet je eraan besteden?

Het (leren) bespelen van een instrument is niet vergelijkbaar met wat we gewend zijn van school of andere opleidingen en cursussen. O.a. omdat het eindresultaat niet vaststaat.  De lesstof voorziet in alles wat er te leren is rondom het pianospelen. Wat je kan leren is afhankelijk van wat je zelf aan kan. En daar speelt de tijd die je hebt een rol in. Je kunt het dus beter omdraaien. Hoeveel tijd jij ervoor hebt is hoeveel tijd je erin kan steken en dat zal van invloed zijn op je leercurve. Een belangrijke positieve boodschap is dat je niet heel veel tijd hoeft te investeren. Het gaat meer om regelmaat. Dus dagelijks of om de dag 10-15 minuten gaat je heel veel spelplezier opleveren. En als je er meer handigheid in krijgt ga je er vanzelf langer achter zitten. In het begin heeft een uur lang achter elkaar ermee bezig zijn helemaal niet zoveel zin. Dus kort en regelmatig inpassen in je dagelijkse routine en je gaat als een speer!

Wat is het voordeel van dit platform t.o.v. andere?

Een leer platform heeft in de basis de volgende dingen nodig om voor cursisten leuk en leerzaam te zijn:

  • inhoud
  • visie
  • persoonlijke begeleiding

INHOUD: Niet alle platforms voor muziek educatie hebben de inhoud afgestemd op hedendaagse leerlingen. Zoals ik in mijn lespraktijk heb gemerkt zijn ook alle lesboeken (denk aan Folk Dean maar ook aan de moderne Alfred’s lesboeken serie) nog steeds gevuld met dezelfde oude volkswijsjes als 40 jaar geleden. Ook op moderne les sites zie je nog steeds oude liedjes. Na 6 maanden stug oefenen mag je ‘O when the saints’ proberen. Als je dat wilt prima (ik speel het zelf graag in een uitgebreide jazz variant;-)), maar voor veel beginners levert dat niet het spelplezier dat nodig is om er mee door te gaan en vorderingen te maken.

VISIE: Veel docenten kunnen alleen lesgeven vanuit de muziek opleiding die ze zelf hebben gehad. Van daaruit beginnen ze met nieuwe mensen in deze tijd toch weer met het volledige ‘klassieke’ leerpad, zoals ze dat zelf hebben gehad en zoals ze denken dat het ‘moet’. Dus: starten met het leren van notenschrift . . . . En dat is behalve niet leuk, ook helemaal niet nodig! Kijk maar eens naar een interview van Victor Wooten, een van de beste bassisten ter wereld. Hij heeft een boek geschreven over ‘natuurlijk leren’. Typisch iets dat wij vergeten (en zelfs verleerd) zijn in de westerse wereld met onze manier van scholen en opleiden. Ik heb in mijn lespraktijk veel mensen juist geholpen om allerlei blokkades te doorbreken, die daar juist ontstaan zijn door onze westerse manier om tegen het leren van dingen aan te kijken. Zoals dat iets goed is. Of ‘zo moet‘. Anders is het niet goed. Zeker bij het met plezier maken door op een instrument te spelen werkt dat heel erg averechts. Het spelen op een instrument gaat over uiting geven aan je gevoel. Ja, dat leren we niet op school he . . . . Tegen mijn leerlingen zeg ik altijd: “in mijn lokaal maak je nooit fouten. Er bestaat niet zoiets als een goede of een foute noot. De enige noot die ik liever niet hoor, is de noot waar je niet van geniet.” 

BEGELEIDING: Een website is een plek waar ‘content’ wordt aangeboden. Dus standaard hoort dit bij ‘materiaal’ en zal iemand nog steeds autodidact moeten zijn om er wat van te leren. Ik gebruik dit platform meer als ’tool’. Je hebt nog steeds gewoon bij mij les, zoals je normaliter ook bij iemand op les zou gaan. Alleen vinden de lessen plaats via het platform. Je kunt vragen stellen en verzoeken indienen en indien nodig ook 1 op 1 sessies plannen in overleg. Bij dit platform krijg je niet alleen materiaal maar ook een leraar!

Waarom zou ik niet leren pianospelen met een app?

Een app is een prima oplossing. Maar wel voor een klein deel van het geheel. Met een app kun je specifieke vaardigheden trainen. Sommige apps doen het voorkomen dat je er echt mee leert piano spelen. Maar wat je maximaal kan leren is een noot van een notenbalk die voorbij komt, op tijd indrukken.

Je begint dus eerst weer met noten schift leren lezen (niet nodig!). Als je dat wilt is een app daar wel handig voor.

Wat de app niet leert is HOE je al die noten achter elkaar het beste kan spelen (vingerzetting). En wat die app ook niet vertelt is dat als je eerst met rechts iets hebt gespeeld en dan met links, dat het daarna niet zomaar met 2 handen kan! Dat is voor je hersenen echt wel weer iets nieuws!

Dus hier is de moderne techniek mooi gebruikt om te ‘lokken’. Maar een app vervangt niet het geheel aan context dat nodig is om met plezier echt iets te leren en verder te komen:

  • INHOUD
  • VISIE
  • PERSOONLIJKE BEGELEIDING

Ik raad apps niet af, zeker niet, ik raad sommige zelfs aan. Bijvoorbeeld voor leerlingen die auditie willen doen bij het Conservatorium zijn er prima apps om solfège (gehoortraining) te oefenen. En ik gebruik zelf ook diverse apps om van alles en nog wat te oefenen. Maar  geen enkele app voorziet in alle behoeftes van een (zelf)lerende muzikant!

Staat je vraag er niet bij?

Neem contact op en je krijgt altijd antwoord!

1 + 6 =

Waarom online-pianospelen.nl?

Basiscursus

Snel leuk leren spelen
Akkoorden en notatie
Noten leren lezen kan maar hoeft niet
Na afronding kun je beginnen aan het spelen van liedjes
Alles in je eigen tempo
Docent standby
Eric van den Hoogenband met de LA Turnarounds

Visie

Gemaakt door een beroepsmuzikant
Gebaseerd op praktijkervaring
Uitgangspunt "Natuurlijk leren"
Geen schoolse aanpak
Vrije, persoonlijke en hedendaagse aanpak
Docent direct bereikbaar

Songs

Altijd de laatste hits
Video tutorials
Lesmateriaal zoals bladmuziek, tekst en akkoorden schema's
Indeling van het liedje altijd stapsgewijs
Gelijk leuk resultaat
Verzoeknummers indienen

Inhoud

Altijd de muziek die jij wilt
Actuele hits
Top2000
Jazz en Blues classics
Alle pianospeelstijlen: klassiek, jazz, moderne ballad, dance, blues, rock (& roll), game muziek, . . . 

Extra lessen

Leer diverse speelstijlen
Leer improviseren
Verdieping in harmonie, jazz, blues, latin
Verbeter je virtuositeit
Train je gehoor, je ritme gevoel
Verzoeknummers / onderwerpen aanvragen

Begeleiding

Van een professionele leraar en coach
Met meer dan 35 jaar ervaring op het podium
Altijd bereikbaar via de lesomgeving
Maatwerk aanvragen
Mogelijkheid tot 1 op 1 sessies

Sinds 2022

Abonnees

Nummers

Lessen