Leren pianospelen met een app?

Een app is een prima oplossing. Maar wel voor een klein deel van het geheel. Met een app kun je specifieke vaardigheden trainen. Sommige apps doen het voorkomen dat je er echt mee leert piano spelen. Maar wat je maximaal kan leren is een noot van een notenbalk die voorbij komt, op tijd indrukken.

Je begint dus eerst weer met noten schift leren lezen (niet nodig!). Als je dat wilt is een app daar wel handig voor.

Wat de app niet leert is HOE je al die noten achter elkaar het beste kan spelen (vingerzetting). En wat die app ook niet vertelt is dat als je eerst met rechts iets hebt gespeeld en dan met links, dat het daarna niet zomaar met 2 handen kan! Dat is voor je hersenen echt wel weer iets nieuws!

Dus hier is de moderne techniek mooi gebruikt om te ‘lokken’. Maar een app vervangt niet het geheel aan context dat nodig is om met plezier echt iets te leren en verder te komen:

  • INHOUD
  • VISIE
  • PERSOONLIJKE BEGELEIDING

Ik raad apps niet af, zeker niet, ik raad sommige zelfs aan. Bijvoorbeeld voor leerlingen die auditie willen doen bij het Conservatorium zijn er prima apps om solfège (gehoortraining) te oefenen. En ik gebruik zelf ook diverse apps om van alles en nog wat te oefenen. Maar  geen enkele app voorziet in alle behoeftes van een (zelf)lerende muzikant!

Sinds 2022

Lessen

Nummers

Video's