Online-PianoSpelen.nl

Het enige platform waar je online pianolessen kunt volgen die speciaal voor jou gemaakt worden!

Waarom ik graag op een Yamaha CP4 speel

Yamaha, Roland, Korg, Nord . . . en Kurzweil?

Mensen vragen mij weleens ‘wat zijn goede merken’? Of ‘waar speel je zelf op’?

Om met dat laatste te beginnen. Pianisten die live spelen hebben met een bijzonderheid te maken. Of meerdere eigenlijk. En dan heb ik het vooral over ’toetsenisten’ die in een live band spelen. En dan niet een band die met vrachtwagens vol spullen en een team van ‘roadies’ de wereld over reist. Maar een muzikant die voor zijn eigen spullen moet zorg dragen.

Als toetsenist die mobiel moet zijn heb je te maken met:
1- draagbaarheid van je spullen;
2- meerdere geluiden kunnen produceren.

Over dat laatste heb ik al wat geschreven (zie het artikel over akoustische, electrische en elektronische piano’s) en zal ik nog veel meer schrijven (orgels, synthesizers, samplers etc.).

Maar punt 1 zorgt al voor de bijzonderheid dat je als pianist niet altijd op ‘je instrument’ speelt. Thuis heb ik in de woonkamer een vleugel. Hij is niet eens van mij maar van mijn echtgenote. Het is een erfstuk en niet een topmerk. Maar het is wel een ‘echt’ instrument. En dat speelt altijd bijzonder.
De filmpjes voor online-pianospelen.nl neem ik doorgaans op in mijn studio. En daar staat een Yamaha CP4 electronische piano. Dat is een stage-piano met aanvullend nog een hoop extra geluiden, zoals strings, brass, pads, gitaar, bas, drums en allerlei (chromatische) percussie en ‘special fx’ geluiden. Ik heb deze omdat deze echte houten toetsen heeft en van alle electronische piano’s gewoon het lekkerst speelt, net als een echte piano. De combinatie van het fijne toetsenbord en de klank is hier – voor mij – optimaal.
Meestal heb ik daarbovenop dan een 2de keyboard. Soms is dat een Nord Electro als ik met een band speel waar vrnl Hammond orgel vereist is als aanvulling op de piano. Soms is dat een synth, bv. mijn 40 jaar oude Yamaha DX7ii, als er ook typische synth dingen gespeeld moeten worden. En ja, die DX7 kan nog steeds alles wat nodig is!

Een verschil tussen Yamaha en Roland/Korg is dat de eerste ook een topmerk is voor akoestische piano’s en vleugels. Roland en Korg hebben een rijke historie als het om synthesizers gaat. Daarover later meer. Maar Yamaha heeft op professioneel niveau met zijn o.a. haar C-vleugels een plaats verworven tussen Steinway, Bösendorfer en Fazioli.
Dus koop je een electronische/digitale piano dan is de kans groot dat daarin samples worden gebruikt van een Steinway Model D of een Yamaha C7.
Bij Nord en bijvoorbeeld Kurzweil maken ze natuurlijk geen relame voor andere merken maar praten ze dan over een ‘weense-, ‘german-, ‘italian-‘ of ‘japanese grandpiano’. Of soms benadrukken ze dat de geluiden ‘zelf gesampeld’ hebben. Maar al die marketing trucs kunnen natuurlijk niet verhullen dat zij niet zelf een handgemaakt akoestisch top instrument produceren. En dat hoeft misschien niet uit te maken voor het resultaat maar ja, muziek is ook emotie. Dus misschien ben ik daarom wel zo blij met mijn Yamaha CP4 😉

De Yamaha vleugels vinden vooral hun weg in de jazz muziek. Waar de Steinway wat warmer of wolliger klinkt hebben de Yamaha’s vaak een lekker ’tingel’ in de aanslag. Dus de grote namen in de jazz spelen graag op een Yamaha.

Samengevat, voor een digitale piano is je eigen smaak, beleving en budget bepalend natuurlijk maar voor de A-merken kun je dan kiezen uit Roland, Korg, Kurzweil, Yamaha en Nord. Uit Italië kan ik voor de volledigheid nog Viscount en Crumar toevoegen maar dit zijn geen ‘mainstream’ instrumenten, dit is leuk als je specifiek naar zoiets op zoek bent.
Roland, Korg, Yamaha en Kurzweil hebben ook speciale series voor thuis, de zgn. home-piano’s.

Wil je een echte piano? Dus een akoestische, met een hamer mechaniek en snaren en zo 😉
Dan is uit dit rijtje alleen Yamaha in beeld.

Ben je op zoek naar een echte Yamaha piano? Kijk dan eens bij: https://emilevanleenenpianos.nl/yamaha-piano