Online-PianoSpelen.nl

Het enige platform waar de lessen speciaal voor jou gemaakt worden!

600+

lessen

24/7

beschikbaar

€ 9,95

per maand

Prijsverschillen digitale piano’s

Ik heb al eens een stukje geschreven over de aanschaf van een digitale piano. Inmiddels zijn er van de merken die ik daar noem weer types bijgekomen en er zijn ook andere merken die zich in het lage prijs segment (onder de € 1.000,-) mengen met digitale piano’s voor thuisgebruik.

Laten we voor nu even als kader nemen dat we een piano zoeken voor thuis, dus dat hij er een beetje leuk uit moet zien, goed moet klinken, met ingebouwde versterking en een koptelefoon aansluiting, een volledig pianoklavier moet hebben (88 toetsen) en een goede basisklank.

Waar moeten we dan op letten?
Wat maakt dat er prijsverschillen zijn?
Waarom zou je kiezen voor een duurder type van hetzelfde merk?

Die vragen zal ik in dit artikel beantwoorden.

 

Yamaha PF70

Er zijn een paar kenmerken die ’steeds beter’ kunnen worden en die daarom een hogere prijs rechtvaardigen:

  1. Een beter klavier (de toetsen).
  2. Meer polyfonie.
  3. Een betere (piano) klank.
  4. Meer mogelijkheden.

Beter klavier.

De types op volgorde van goedkoper naar duurder:

  1. Keyboard actie, niet aanslaggevoelig
  2. Keyboard actie, aanslaggevoelig (vaak ‘synth action’ genoemd)
  3. Gewogen toetsen
  4. Graded hammer action
  5. Met escapement / Natural wood

Voor pianospelen moet je minimaal type 2 hebben maar 3 is het fijnst als standaard/basis minimum aan te houden voor het echte pianospelen.

Bij 4 krijg je het effect van een normale piano, dat de onderste toetsen (links) zwaarder gaan dan de bovenste (rechts) maar het is ook zwaarder spelen.

Bij 5 heb je echte houten toetsen en voel je geen verschil meer met een normale piano.

De meeste hebben wel type 3. Maar of het lekker speelt is een kwestie van jouw eigen gevoel. Dus probeer ze uit zou ik zeggen. En let dan ook op hoe de toetsen terugveren en of ze geluid maken. Voelt het ‘rommelig’ of ‘solide’, zit er speling in de toetsen. Dat soort dingen. Dat gaat over kwaliteit. De A-merken (Roland, Yamaha, Kurzweil) verkopen alleen maar piano’s met minimaal een goed klavier. Maar het Italiaanse bedrijf Fatar maakt toetsenborden die ze leveren aan andere bedrijven om in te bouwen in hun instrumenten. Dus vaak koop je een piano van merk X en dan zit er een Fatar toetsenbord in. En die zijn ook allemaal prima.

Meer polyfonie.

Dit is het aantal noten dat tegelijk kan klinken. Op een echte piano kunnen 88 toetsen tegelijk klinken maar dat klinkt natuurlijk niet echt lekker;-)

Voor normaal piano spelen heb je waarschijnlijk maar 16 nodig. Hoe vaak laat je meer dan 16 noten tegelijk klinken op een piano? Misschien met stevig pedaal gebruik.

Maar omdat elektronica tegenwoordig meer kan (piano + violen tegelijk bijvoorbeeld) kan het verschil uitmaken. Tegenwoordig is 128 inmiddels de standaard, sommige adverteren dan met 256. Maar bij piano’s voor thuisgebruik is alles boven de 64 prima en zou ik dat dus niet te veel mee laten wegen in je keuze.

Betere klank.

In de eerste plaats gaat dan over de klankopwekking. Hoe wordt pianogeluid gemaakt.

Dit is heel erg een ‘persoonlijke smaak’ kwestie natuurlijk maar een indicatie is de omvang van het geheugen. Omdat de meeste piano’s werken met gesamplede geluiden is het ‘hoe groter het geheugen, hoe groter de samples, hoe beter het geluid’ voor sommige mensen al een richtlijn.

Mijn ervaring is dat ze tegenwoordig bijna allemaal goed klinken, alleen wel verschillend. Sommige merken hebben een wat scherpere klank (Roland) en sommige wat ‘wolliger’ (Yamaha). Sommige merken compenseren veel met de effecten (galm) die ze over de klank heen gooien. Maar ik speelde laatst op een Classic Cantabile en die klonk (en speelde!) ook geweldig. En Medeli heeft ook prima instrumenten. Dus tegenwoordig heb je voor veel minder geld veel betere pianogeluiden dan vroeger. Omdat de sampling techniek goedkoper is geworden, enerzijds omdat het geheugen goedkoper is anderzijds omdat er al zoveel samples voorradig zijn.

En er zijn ook merken/types die niet van sampling techniek gebruik maken of in ieder geval niet alleen van sampling. Ik heb een Yamaha CP4 die sampling combineert met ‘modeling’ zodat het nog natuurgetrouwer klinkt. De Casio Privia serie en Kurzweil SP7 Grand hebben ook een andere manier van klankopwekking net als enkele Italiaanse merken. Dat zijn meestal wel instrumenten in een duurdere prijs range (> € 1.500,-).

Op de tweede plaats gaat het dan over ‘versterking’. Dus afhankelijk van waar je piano komt te staan en hoe hard je hem wilt horen kan dat ook uitmaken. Roland’s en Yamaha’s klinken over het algemeen gewoon goed, deze merken kunnen zich geen ‘rommel’ veroorloven. Die ene heeft misschien 11 Watt en een andere 7 Watt. Dat zal niet zoveel uitmaken. Belangrijker is meer het systeem zelf (omvang van de tweeters, aantal speakers, is er een sub ingebouwd etc.).

Deze categorie (‘Hoe klinkt ie?’) kun je eigenlijk alleen beoordelen door erop te spelen.

Meer mogelijkheden.

Soms zitten er dingen op die niet zozeer met pianospelen zelf te maken hebben, zoals een USB aansluiting, extra app’s, een begeleidingsautomaat. En ook het aantal klanken. Dus niet alleen piano maar ook orkestgeluiden, gitaar, bas, drums, saxofoon etc. Leuk voor de heb maar ik heb nooit het idee dat iemand blijer is met zijn piano omdat er 512 andere geluiden in zitten of ‘slechts’ 256.

Conclusie

Ik denk dat budget eigenlijk de meest belangrijke is. De goedkoopste modellen zijn tegenwoordig echt al heel goed. Ik sta daar altijd van te kijken. Wat ik in mijn leven al heb uitgegeven aan spullen en wat je tegenwoordig voor weinig geld al kan krijgen, dat is echt een bizar verschil. The times, they are changin

Dus kijk wat je wilt uitgeven en koop dan degene die daar het dichtst onder zit.

Belangrijke tip:
Kijk even naar accessoires die je nodig hebt en neem dat mee in je budget. Dus een kruk, pedaal en tas of afdekhoes (stof en zonlicht zijn slecht voor je toetsenbord), pianostandaard of -onderstel en muziekstandaard. Dat zit er wel bij sommige bij maar bij anderen niet. En sommige bedrijven hebben ‘bundel deals’, waardoor je uiteindelijk meer bespaart door een goede bundel te kopen. Of het kan voor jou misschien juist beter zijn alleen de dingen los kopen die je echt nodig hebt.

LAAGSTE PRIJS VAN NEDERLAND:

Piano leren spelen voor slechts € 9,95 per maand!

Laagste prijs

Nu leren pianospelen
voor slechts € 9,95
per maand!

Het VIP lidmaatschap biedt vele voordelen, waaronder:

✓  Toegang tot alle bestaande lessen en cursusmateriaal
✓  Voor jou op maat gemaakte lessen
✓  Uitleg aan de hand van duidelijke video's
✓  Bladmuziek van alle nummers
✓  Leren in je eigen tempo
✓  24/7 support van je eigen privé pianodocent
✓  Je favoriete nummers aanvragen
✓  Noten lezen is niet nodig
✓  Je hoeft niks zelf te printen
✓  Platform werkt op alle devices
✓  Je zit nergens aan vast

Je bent al VIP lid voor slechts € 19,95 per maand!

Eric van den Hoogenband met de LA Turnarounds

Visie

Gemaakt door een beroepsmuzikant
Gebaseerd op praktijkervaring
Uitgangspunt "Natuurlijk leren"
Geen schoolse aanpak
Vrije, persoonlijke en hedendaagse aanpak
Docent direct bereikbaar

Basiscursus

Snel leuk leren spelen
Akkoorden en notatie
Noten leren lezen kan maar hoeft niet
Na afronding kun je beginnen aan het spelen van liedjes
Alles in je eigen tempo
Docent standby

Inhoud

Altijd de muziek die jij wilt
Actuele hits
Top2000
Jazz en Blues classics
Klassieke werken
Alle pianospeelstijlen: klassiek, jazz, moderne ballad, dance, blues, rock (& roll), game muziek, . . . 

Nummers

Altijd de laatste hits
Video tutorials
Lesmateriaal zoals bladmuziek, tekst en akkoorden schema's
Indeling van het liedje altijd stapsgewijs
Gelijk leuk resultaat
Verzoeknummers indienen

Begeleiding

Van een professionele leraar en coach
Met meer dan 35 jaar ervaring op het podium en in lesgeven
24/7 bereikbaar
Maatwerk lessen aanvragen
Individuele begeleiding
Leren waar en wanneer jij wilt

Extra lessen

Leer diverse speelstijlen
Leer improviseren
Verdieping in harmonie, jazz, blues, latin
Verbeter je virtuositeit
Train je gehoor, je ritme gevoel
Verzoeknummers / onderwerpen aanvragen

En wat zeggen de cursisten?

Als gevorderde pianist met een voorliefde voor pop, jazz, rock en blues heb ik enorm veel plezier van de website. Vooral de extra lessen en de uitleg bij nummers helpen mij om mijn spel nog "smeuiiger" te maken. Ik kan met behulp van de site oefenen wanneer ik wil. Ook als ik onderweg ben in de trein of 's avonds op de bank zit, kan ik alvast een filmpje bekijken ter voorbereiding op een volgend repetitiemoment. Zo maak ik, ondanks dat ik weinig tijd heb, toch progressie in mijn spel. De uitleg van Eric bij de filmpjes is duidelijk en geeft extra input die ik bij meerdere songs kan gebruiken. Een aanrader voor elke gevorderde pianist!

Marianne Ottevanger

Voldoende oefenstof voor alle niveaus. Ik focus me op jazz-songs en speel over de hele linie beter en vrijer. Goed vormgegeven en gebruikersvriendelijke methode voor álle leeftijden.

Klaas van der Els

Leuk dat er liedjes zijn uit alle tijden en dat ik liedjes kan aanvragen die ik zelf graag wil spelen en dat je lessen kan doen wanneer JIJ zin hebt
Mat Heezen

Met deze cursus in korte tijd al heel veel geleerd.
Ritme, syncopen, In de Schuur (Snelle) en Super Mario.
Oefening voor vingeronafhankelijkheid 4e en 5e vinger.
Harmonisch progressie 1 4 5 6
Lick based nummers, Uptown Funk van Bruno Mars.
Met origineel meegespeeld, heel leuk.
Tot dusverre zeer tevreden.
André ter Bogt

Als middelmatig gevorderd Keyboard (Yamaha Tyros 5) alsmede Accordeon speler, vind ik het noodzakelijk om mijn beperkingen, uitsluitend vanaf bladmuziek spelend en niet uit het hoofd kunnen spelen, om te zetten zodat ik meer creativiteit met beide instrumenten vorm kan geven.
Met hulp van de algemene methodiek welke Eric van den Hoogenband biedt ben ik overtuigd van het kunnen behalen van mijn doelstellingen.
Structurele oefening baart uiteindelijk kunst!

Dirk Martens

Mijn naam is Jan de Jong, twee jaar pianoles gehad (klassiek). Nu alweer een tijd gestopt. Wel wat blijven spelen. Toen kwam ik de lessen van Eric tegen. Een ruim aanbod van muziek. Maar wat mij vooral aantrok : er wordt ook een stuk theorie op een rustige en duidelijke manier aangeboden. Dat heb ik tijdens mijn eerdere lessen echt gemist. Dus als er iemand is die net als ik weer het pianospelen en de onderliggende theorie nu eens mee wil maken is dit echt een prettige manier van lessen volgen. En, wat ook fijn is , je kan het doen in eigen tempo en je kan altijd een vraag stellen aan Eric. Wat mij betreft een aanrader. En de prijs? Echt niet hoog

Jan de Jong

Online pianospelen overtreft m.i. de gebruikelijke fysieke pianolessen!

Gevarieerde muziek op ieders niveau , bij ieder nummer diverse demo’s waarin je zowel uitleg krijgt hoe te spelen evenals dat je kunt zien en horen hoe te spelen . Daarnaast naast aandacht voor akkoorden , ook bij ieder nummer bladmuziek ( wat evt. ook kan worden geprint).

Er komen vrijwel dagelijks nieuwe nummers bij en verzoeknummers worden zeer snel geplaatst.

Daarbij is denk ik ook een enorme meerwaarde dat de eigenaar vrijwel 24 uur / dag bereikbaar is waardoor je het gevoel van een privedocent hebt.

De manier van lesgeven is dusdanig dat ik weer plezier in het pianospelen heb gekregen na diverse online methodes en fysieke les heb geprobeerd. Eric, bedankt !

Jolanda van Steijn

per maand

toegang

lessen

video’s