Online-PianoSpelen.nl

Het enige platform waar de lessen speciaal voor jou gemaakt worden!

550+

lessen

24/7

beschikbaar

€ 9,95

per maand

Uit het hoofd pianospelen

Uit het hoofd spelen is geen must. Er zijn mensen die het kunnen. Maar er zijn ook mensen die wel kunnen spelen maar niet van blad kunnen lezen. En er zijn er ook die het beiden kunnen.

En uit het hoofd kunnen spelen, daar zijn ook weer verschillen in. Sommige mensen spelen iets wat ze geleerd hebben, al dan niet van bladmuziek, telkens letterlijk zo na. Dat ziet er voor de toehoorders dan uit als ‘hij/zij speelt uit het hoofd’. Maar feitelijk komt je hoofd hier niet aan te pas, dit is het ‘spiergeheugen’.

Anderen spelen niet iets wat zij noot voor noot zo hebben geoefend maar spelen ‘uit het hoofd’. Ik noem dat ‘op basis van begrip’. Maar je kunt dat ook noemen ‘op gehoor’ of ‘op ervaring’. En soms noemt men dat ‘improviseren’.

Voor nu kijken we er even zo naar: je kunt spelen vanuit ‘spiergeheugen’ of je kunt spelen ‘op basis van begrip’.

Ik maak van beide gebruik in de lesmethode op dit platform. Ik wil dat iedereen ‘vrij leert spelen’. Daarvoor heb je begrip nodig en vaardigheden. Met het uitbreiden van je repertoire voed je beiden. Alle lessen, ook die van de nummers, zijn erop gericht om steeds je begrip en je vaardigheden te vergroten.

Uit het hoofd spelen op begrip gaat er vanuit dat je een nummer ‘begrijpt’, voor mij is dat vooral het akkoorden schema doorhebben. Ik denk dan meer in ’trappen’. Daarvoor zijn de diverse lessen rondom akkoorden en harmonische progressies (zowel in de basis als bij extra) onontbeerlijk. Ook de extra les ‘akkoorden bij een toonsoort’ helpt daarbij.
Als je vanuit het akkoordenschema zelf invulling geeft met behulp van alle vaardigheden die je hebt op de piano dan ben je feitelijk natuurlijk al aan het improviseren. Je speelt iets dat niet door iemand anders zo exact bedacht en uitgeschreven is.

Voor die vaardigheden zijn dan natuurlijk ook weer allerlei lessen, zoals alle lessen met ‘Oefeningen’ in de titel, onder de Extra Lessen.

En zo speel ik zelf de meeste nummers voor – laten we zeggen – 80% uit mijn hoofd.

En zoals ik al eerder schreef, de twee methodes sluiten elkaar natuurlijk niet uit. Heel veel ‘loopjes’ of de manier waarop je akkoorden ‘pakt’ zitten natuurlijk in het spiergeheugen. En dat komt ‘vanzelf’ als je iets vaker speelt.
De truuk hierbij is dat mensen veel meer uit hun hoofd spelen dan ze denken. Sommige leerlingen zetten de bladmuziek voor zich neer en gaan dan spelen terwijl ze de hele tijd naar hun handen kijken. Altijd grappig om te zien als docent. Haal ik het weg, dan worden ze onzeker!?!!

Als je dingen uit je hoofd wilt leren spelen heb ik deze twee tips:

  • Kleine stukjes oefenen! Dit zeg ik in bijna elke video denk ik. Maar om van het leren (de denk fase bij nieuwe dingen) naar de automatische fase te gaan moet je kleine stukjes (soms enkele noten, soms 1 maat, soms 2 maten) steeds 10x herhalen. Zo langzaam mogelijk, zodat je het netjes kunt spelen, zonder haperingen.
  • Leg een wit vel over je bladmuziek en probeer te spelen. Als je het niet meer weet dan bekijk je dat stukje even. Bedek het dan weer meer het witte vel en probeer het te spelen.
  • Speel ook echt, als je speelt. Dat betekent, durf te experimenteren. Zoals kinderen spelen. Dat zijn we onderweg verleerd door ons schoolsysteem. We hebben geleerd dat we vooral moeten luisteren naar degene die voor de klas staat en dat we dat bij een proefwerk allemaal zo letterlijk mogelijk moeten herhalen. En je antwoorden zijn dan goed of fout. Veel muziekdocenten geven ook zo les. Dat levert allemaal onzekere spelers op.

Ik zeg altijd tegen leerlingen: “In mijn leslokaal bestaat goed of fout niet.“

Want bij het bespelen van een instrument moeten we niet vergeten waar het eigenlijk om gaat. Dat jij er plezier in hebt! Door het spelen, het experimenteren, of ‘rommelen’ zo je wilt, leer je wat wel en niet lekker klinkt. Je gaat veel meer kijken en vooral luisteren naar wat je doet en wat er eigenlijk gebeurt in een nummer. Het bespelen van een muziekinstrument gaat over het uiten van je gevoel. En dat is ook niet goed of fout. Kortom, uit je hoofd leren spelen is ook gewoon een kwestie van doen.

Uit het hoofd spelen

LAAGSTE PRIJS VAN NEDERLAND:

Piano leren spelen voor slechts € 9,95 per maand!

Laagste prijs

Nu leren pianospelen
voor slechts € 9,95
per maand!

Het VIP lidmaatschap biedt vele voordelen, waaronder:

✓  Toegang tot alle bestaande lessen en cursusmateriaal
✓  Voor jou op maat gemaakte lessen
✓  Uitleg aan de hand van duidelijke video's
✓  Bladmuziek van alle nummers
✓  Leren in je eigen tempo
✓  24/7 support van je eigen privé pianodocent
✓  Je favoriete nummers aanvragen
✓  Noten lezen is niet nodig
✓  Je hoeft niks zelf te printen
✓  Platform werkt op alle devices
✓  Je zit nergens aan vast

Je bent al VIP lid voor slechts € 19,95 per maand!

Eric van den Hoogenband met de LA Turnarounds

Visie

Gemaakt door een beroepsmuzikant
Gebaseerd op praktijkervaring
Uitgangspunt "Natuurlijk leren"
Geen schoolse aanpak
Vrije, persoonlijke en hedendaagse aanpak
Docent direct bereikbaar

Basiscursus

Snel leuk leren spelen
Akkoorden en notatie
Noten leren lezen kan maar hoeft niet
Na afronding kun je beginnen aan het spelen van liedjes
Alles in je eigen tempo
Docent standby

Inhoud

Altijd de muziek die jij wilt
Actuele hits
Top2000
Jazz en Blues classics
Klassieke werken
Alle pianospeelstijlen: klassiek, jazz, moderne ballad, dance, blues, rock (& roll), game muziek, . . . 

Nummers

Altijd de laatste hits
Video tutorials
Lesmateriaal zoals bladmuziek, tekst en akkoorden schema's
Indeling van het liedje altijd stapsgewijs
Gelijk leuk resultaat
Verzoeknummers indienen

Begeleiding

Van een professionele leraar en coach
Met meer dan 35 jaar ervaring op het podium en in lesgeven
24/7 bereikbaar
Maatwerk lessen aanvragen
Individuele begeleiding
Leren waar en wanneer jij wilt

Extra lessen

Leer diverse speelstijlen
Leer improviseren
Verdieping in harmonie, jazz, blues, latin
Verbeter je virtuositeit
Train je gehoor, je ritme gevoel
Verzoeknummers / onderwerpen aanvragen

En wat zeggen de cursisten?

Als gevorderde pianist met een voorliefde voor pop, jazz, rock en blues heb ik enorm veel plezier van de website. Vooral de extra lessen en de uitleg bij nummers helpen mij om mijn spel nog "smeuiiger" te maken. Ik kan met behulp van de site oefenen wanneer ik wil. Ook als ik onderweg ben in de trein of 's avonds op de bank zit, kan ik alvast een filmpje bekijken ter voorbereiding op een volgend repetitiemoment. Zo maak ik, ondanks dat ik weinig tijd heb, toch progressie in mijn spel. De uitleg van Eric bij de filmpjes is duidelijk en geeft extra input die ik bij meerdere songs kan gebruiken. Een aanrader voor elke gevorderde pianist!

Marianne Ottevanger

Voldoende oefenstof voor alle niveaus. Ik focus me op jazz-songs en speel over de hele linie beter en vrijer. Goed vormgegeven en gebruikersvriendelijke methode voor álle leeftijden.

Klaas van der Els

Leuk dat er liedjes zijn uit alle tijden en dat ik liedjes kan aanvragen die ik zelf graag wil spelen en dat je lessen kan doen wanneer JIJ zin hebt
Mat Heezen

Met deze cursus in korte tijd al heel veel geleerd.
Ritme, syncopen, In de Schuur (Snelle) en Super Mario.
Oefening voor vingeronafhankelijkheid 4e en 5e vinger.
Harmonisch progressie 1 4 5 6
Lick based nummers, Uptown Funk van Bruno Mars.
Met origineel meegespeeld, heel leuk.
Tot dusverre zeer tevreden.
André ter Bogt

Als middelmatig gevorderd Keyboard (Yamaha Tyros 5) alsmede Accordeon speler, vind ik het noodzakelijk om mijn beperkingen, uitsluitend vanaf bladmuziek spelend en niet uit het hoofd kunnen spelen, om te zetten zodat ik meer creativiteit met beide instrumenten vorm kan geven.
Met hulp van de algemene methodiek welke Eric van den Hoogenband biedt ben ik overtuigd van het kunnen behalen van mijn doelstellingen.
Structurele oefening baart uiteindelijk kunst!

Dirk Martens

Mijn naam is Jan de Jong, twee jaar pianoles gehad (klassiek). Nu alweer een tijd gestopt. Wel wat blijven spelen. Toen kwam ik de lessen van Eric tegen. Een ruim aanbod van muziek. Maar wat mij vooral aantrok : er wordt ook een stuk theorie op een rustige en duidelijke manier aangeboden. Dat heb ik tijdens mijn eerdere lessen echt gemist. Dus als er iemand is die net als ik weer het pianospelen en de onderliggende theorie nu eens mee wil maken is dit echt een prettige manier van lessen volgen. En, wat ook fijn is , je kan het doen in eigen tempo en je kan altijd een vraag stellen aan Eric. Wat mij betreft een aanrader. En de prijs? Echt niet hoog

Jan de Jong

Online pianospelen overtreft m.i. de gebruikelijke fysieke pianolessen!

Gevarieerde muziek op ieders niveau , bij ieder nummer diverse demo’s waarin je zowel uitleg krijgt hoe te spelen evenals dat je kunt zien en horen hoe te spelen . Daarnaast naast aandacht voor akkoorden , ook bij ieder nummer bladmuziek ( wat evt. ook kan worden geprint).

Er komen vrijwel dagelijks nieuwe nummers bij en verzoeknummers worden zeer snel geplaatst.

Daarbij is denk ik ook een enorme meerwaarde dat de eigenaar vrijwel 24 uur / dag bereikbaar is waardoor je het gevoel van een privedocent hebt.

De manier van lesgeven is dusdanig dat ik weer plezier in het pianospelen heb gekregen na diverse online methodes en fysieke les heb geprobeerd. Eric, bedankt !

Jan de Jong

per maand

toegang

lessen

video's